Επιδότηση μικρών παραγωγών που μεταποιούν τα προϊόντα τους

Οι μικροί παραγωγοί που μεταποιούν τα δικά τους προϊόντα μπορούν να εγγραφούν στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (Κ.Η.Μ.Ο.).
Η εγγραφή στο Κ.Η.Μ.Ο. θα γίνει με αίτηση μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου (www.minagric.gr). Η εφαρμογή έχει ανοίξει ήδη. Αμέσως μετά την ηλεκτρονική εγγραφή καλείται ο παραγωγός να προσκομίσει στις κατά τόπους Δ.Α.Ο.Κ. τα δικαιολογητικά για την ολοκλήρωση της εγγραφής.
Τα είδη των τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής είναι:
Α. Προϊόντα δημητριακών, ιδίως απλά αρτοσκευάσματα (πχ παξιμάδια κ.τ.λ) και ζυμαρικά με κύριο συστατικό το αλεύρι δημητριακών (π.χ. τραχανάς, χυλοπίτες κ.τ.λ).
Β.Προϊόντα φυτικής προέλευσης με γλυκαντικές ύλες, ιδίως γλυκά κουταλιού, μαρμέλαδες, κομπόστες, ζελέ φρούτων, παστέλια με ξηρούς καρπούς,
Γ. Προϊόντα με παρθένα ελαιόλαδα και διάφορα αρωματικά φυτά, μπαχαρικά, αιθέρια έλαια, χυμούς φρούτων κ.α τρόφιμα σε συσκευασία έως δύο (2) λίτρων
Δ. Προϊόντα διατηρημένα με αλάτι, ξύδι και λάδι τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως επιτραπέζιες ελιές και προϊόντα ελιάς αλείμματα, τουρσιά, σάλτσες.
Ε. Προϊόντα διατηρημένα με ξήρανση τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, αρωματικά φυτά.
ΣΤ. Προϊόντα με μέλι και ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, μαστίχα, κρόκο κ.α. τρόφιμα
Ζ. Γαλακτοκομικά προϊόντα εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στην αριθμ.3724/162303/22.12.14 ΚΥΑ ( ΦΕΚ 3438 /Β/2014 )

Συνολικά η δυναμική της δημιουργηθείσας μονάδας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 10Kw σε κινητήρια ισχύ και τα 50.000 m3 σε αποθηκευτικό χώρο. Οι εγγεγραμένοι παραγωγοί θα μπορούν να ενταχθούν στα νέα προγράμματα Leader με ειδικό καθεστώς ενισχύσεων για τις κτηριακές εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό. 
Με τροποποίηση που κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες ο παραγωγός θα μπορεί να προμηθεύει τα προϊόντα του και μέσω καταστημάτων λιανικού εμπορίου.
Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε στη διαδικασία εγγραφής στο Κ.Η.Μ.Ο.

Σωτήριος Σαρδελής
Γεωπόνος M.Sc.
Μελετητής-Σύμβουλος
κιν.6975122662

Σχόλια