βελτίωση φυτών σε καλλωπιστικά

σπάνιο χρώμα λεβάντας, χάρη στην
 επιστήμη βελτίωσης φυτών
Ο στόχος της βελτίωσης είναι να δημιουργεί φυτά με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά μέσω της επιλογής, βάσει των χαρακτηριστικών που μας ενδιαφέρουν. 
Π.χ. σε ένα πρόγραμμα βελτίωσης ιβίσκου επιζητούμε μοναδικό χρώμα για τα άνθη και ιδιαίτερο φύλλωμα. Επιλέγουμε τα φυτά που ταιριάζουν με τα χαρακτηριστικά που θέλουμε, τα πολλαπλασιάζουμε μεταξύ τους, δημιουργούμε τις λεγόμενες γραμμές και τελικά παίρνουμε το τελικό αποτέλεσμα, που κρίνεται θετικό εάν τα χαρακτηριστικά που είχαμε βάλει στόχο εμφανίζονται στο φυτό. Πρόκειται για μία επιτάχυνση της διαδικασίας που πραγματοποιείται στη φύση. Εξακολουθεί όμως να είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και απαιτεί χρόνια με πάντα ένα ρίσκο να μην καταφέρουμε τίποτα. Επιπλέον υπάρχει η πιθανότητα ενός απρόοπτου καλαίσθητου ή μη αποτελέσματος.
Αυτή η διαδικασία οδηγεί σε αξιόλογα χρώματα που θαυμάζουμε στα φυτώρια. Στη φωτογραφία βλέπουμε ένα προϊόν έρευνας που χαρακτηρίζεται από τις σκιές και τους συνδυασμούς χρωμάτων σε συγκεκριμένο είδος ιβίσκου. Ο χρόνος έρευνας 4 χρόνια.


πηγή: science daily

Σχόλια