Πολλές φορές σε συζητήσεις παρατηρείται παρανόηση ως προς το τί είναι είναι υβρίδιο και τί μεταλλαγμένο.
Αρχικά ρητά και κατηγορηματικά τα υβρίδια δεν είναι μεταλλαγμένα. Είναι διασταυρώσεις μεταξύ διαφορετικών φυτών του ίδιου είδους που έχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Π.χ. ένα φυτό τομάτας έχει καρπό με όμορφο, ελκυστικό χρώμα και ένα άλλο φυτό καρπό με όμορφο άρωμα. Πολλαπλασιάζοντας τεχνητά αυτά τα δύο φυτά μεταξύ τους μπορεί να πάρουμε καρπούς με συνδυασμό των 2 επιθυμητών χαρακτηριστικών. Το "μπορεί" χρησιμοποιείται διότι δεν είναι βέβαιο το αποτέλεσμα και η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια μέχρι να έρθει , εάν έρθει, το αποτέλεσμα που θέλουμε. Εάν πάρουμε σπόρο από καρπό τομάτας υβρίδιο θα φυτρώσει, αλλά δεν θα έχει πιθανότατα ο καρπός τα χαρακτηριστικά που είχαμε στην παραγωγή μας. Αυτό συμβαίνει διότι προέκυψε από τυχαίο πολλαπλασιασμό και όχι από τα μητρικά φυτά που έχουν τα χαρακτηριστικά που θέλουμε, τα οποία προφανώς τα διαθέτει ο υβριδιστής και είναι αποτέλεσμα της εργασίας του.
Συχνή ερώτηση: γιατί τα υβρίδια είναι άνοστα;
Κύριο κριτήριο για τους υβριδιστές είναι η ανθεκτικότητα της καλλιέργειας. Μέσα σε αυτή τη προσπάθεια πολλές φορές μένουν πίσω άλλα χαρακτηριστικά, όπως το άρωμα και η γεύση. Αυτό το λάθος ήταν πιο έντονο τα προηγούμενα χρόνια. Τα τελευταία χρόνια έχει αντιστραφεί το κλίμα και έχουν εμφανιστεί υβρίδια που θυμίζουν π.χ. 'παλιά' τομάτα.
Ένας άλλος λόγος έλλειψης γεύσης και αρώματος είναι η μη κάλυψη των απαιτήσεων θρέψης και άλλα λάθη καλλιεργητικά, καθώς πολλά υβρίδια έχουν αυξημένες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία.
Μεταλλαγμένα από την άλλη ονομάζονται φυτά που έχουν γενετική αλλοίωση, έχει "πειραχτεί" το DNA τους. Έχει εφαρμοστεί στην καλλιέργεια κυρίως της σόγιας στις Η.Π.Α. και τα αποτελέσματα δεν ήταν ακριβώς τα αναμενόμενα και για αυτό το λόγο δεν έχει γίνει εφαρμογή μαζικά σε άλλες καλλιέργειες.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου