Τα drones στην υπηρεσία της γεωργίας!

Στην Ελλάδα η χρήση των drones δεν έχει ακόμα την αποδοχή που έχει σε άλλες χώρες και ένας κύριος λόγος είναι και η οικονομική στενότητα λόγω της κρίσης. Τα μηνύματα όμως που έρχονται για την εφαρμογή αυτών των χρηστικών εργαλείων είναι όλο και πιο ενθαρρυντικά σε σημείο μάλιστα που σήμερα θεωρείται η πιο ταχέως αναπτυσσόμενη τεχνολογία στη γεωργία.
Ποιος είναι ο λόγος που τοποθετεί τα drones σε αυτήν τη θέση; Σε τι μπορούν να φανούν χρήσιμα;
Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, ας περιγράψουμε πρώτα από όλα τι μπορούν να κάνουν. Με τη βοήθεια της κάμερας μπορούν να δώσουν μια καλή γενική εικόνα της καλλιέργειας. Όμως τα επαγγελματικά μηχανήματα που αφορούν τη γεωργία έχουν επιπλέον πιο ισχυρά όπλα! Με ειδικούς αισθητήρες και στη συνέχεια μοντέλα σε λογισμικό που έχουν αναπτύξει εξειδικευμένες εταιρείες, μπορούν να εντοπίσουν εστίες ανάπτυξης παθογόνων ή εξάπλωσης εντομολογικών εχθρών. Επίσης είναι τα απόλυτα εργαλεία για τη χαρτογράφηση της περιοχής για την εφαρμογή λίπανσης ακριβείας, μετά από την πάντα απαραίτητη ανάλυση εδάφους ή -όπου κρίνεται απαραίτητο από το γεωπόνο- τη φυλλοδιαγνωστική.
Συνολικά οι τομείς που ήδη εφαρμόζεται εμπορικά η χρήση drone, πέραν της λίπανσης ακριβείας, είναι η πρόβλεψη ή η διάγνωση ασθενειών και εντομολογικών προσβολών, η εκτίμηση της ποσότητας παραγωγής αλλά και εξειδικευμένη υποστήριξη για τα ενεργειακά φυτά.
Με τη χρήση του gps που έχουν ενσωματωμένο, το βασικό πλεονέκτημα είναι η αυτοματοποίηση της διαδρομής, δηλαδή έχουμε τεράστια μείωση του κόστους της επίβλεψης της παραγωγής. Μετά από μία αυτόματη πτήση 20 λετπών, έχουμε όλα τα δεδομένα αυτόματα στον υπολογιστή για ανάλυση. Και όλα αυτά τα χειριζόμαστε από ένα smartphone. Η γεωργία ακριβείας είναι εδώ, εφαρμόζεται και συνεχώς εξελίσσεται.
Αναμένουμε να δοκιμάσουμε ένα τέτοιο μηχάνημα για να δούμε τα αποτελέσματα.


Σχόλια