Προετοιμασία εδάφους στον λαχανόκηπο

Είναι ένα σημαντικό θέμα που πολλοί το αγνοούν αρχικά και στην συνέχεια με την χρήση χημικών λιπασμάτων το αποτέλεσμα στην παραγωγή δεν είναι το ίδιο.
Επιπλέον η μη καλή προετοιμασία του εδάφους , οδηγεί σε εξασθενημένα φυτά, τα οποία είναι επιρρεπή σε ασθένειες και εχθρούς.
Τί συστήνεται λοιπόν;





  • Αρχικά κάνουμε ένα καλό φρεζάρισμα.
  • Η χωνεμένη κοπριά αποτελεί σημαντικό παράγοντα βελτίωσης καθώς αυξάνοντας την οργανική ουσία  βελτιώνουμε την δομή αλλά και την σύσταση του εδάφους. Με την χρήση της κοπριάς περιορίζεται εξάλλου στο ελάχιστο η ανάγκη για χρήση χημικών λιπασμάτων. Εναλλακτικά ή συμπληρωματικά με την κοπριά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χούμο(compost) με τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα. Προσθέτουμε, εφόσον το χώμα μας είναι φτωχό, περίπου 200 κιλά χωνεμένη κοπριά στα 100 τ.μ. (2 τόνους/ στρέμμα) και στην συνέχεια φρεζάρουμε. Σε σχετικά πλούσια εδάφη μπορούμε να προσθέσουμε κοπριά σε ποσότητες από 20 κιλά στα 100 τ.μ.
  •  Το αποτέλεσμα σε αυτή την περίπτωση θα είναι εντυπωσιακό, εάν όμως θέλουμε ακόμα περισσότερη απόδοση προσθέτουμε και την λεγόμενη βασική λίπανση με ένα ισορροπημένο λίπασμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του γεωπόνου μας. Προτείνεται η εφαρμογή 4 κιλών στα 100 τ.μ.
  • Στο τέλος φρεζάρουμε επιφανειακά για να ενσωματώσουμε κοπριά και λίπασμα στο έδαφος.


Σημαντικό: αφού φυτεύσουμε τα φυτά η σημαντικότερη εργασία είναι το ξεβοτάνισμα. Έτσι περιορίζουμε τον ανταγωνισμό για τα θρεπτικά στοιχεία αλλά και το νερό.

Tί έχει δείξει η δική σας εμπειρία; Πώς ακριβώς βελτιώνεται το έδαφος στον λαχανόκηπό σας;

Σχόλια